17
LIP 2018
Program Operacyjny - Pomoc Żywnościowa. Podprogram 2017. Efekty
Program operacyjny: 'Pomoc żywnościowa 2014-2020' jest współfinansowany z europejskiego funduszu pomocy najbardziej potrzebującym
PODPROGRAM 2017 - efekty
1. Stowarzyszenie Na Rzecz Pomocy Społecznej w Iławie z terenu województwa Warmińsko-Mazurskiego w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018, przy współpracy Bankiem Żywności w Olsztynie realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.
Celem Programu było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących.
2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
3. Pomoc żywnościowa trafiła do 750 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa Warmińsko-Mazurskiego.
4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 38,1975 ton żywności;
- 4.500 paczek żywnościowych;
5. W ramach Podprogramu 2017 dla 64 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 4 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
- ekonomiczne - 2 spotkania dla 31 uczestników,
- kulinarne - 2 spotkania dla 33 uczestników.