17
LIP 2018

Program Operacyjny - Pomoc Żywnościowa. Podprogram 2017. Efekty

popz-rnd

Program operacyjny: 'Pomoc żywnościowa 2014-2020' jest współfinansowany z europejskiego funduszu pomocy najbardziej potrzebującym

PODPROGRAM 2017 - efekty

1. Stowarzyszenie Na Rzecz Pomocy Społecznej w Iławie z terenu województwa Warmińsko-Mazurskiego w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018, przy współpracy Bankiem Żywności w Olsztynie realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.

Celem Programu było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących.

2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).

3. Pomoc żywnościowa trafiła do 750 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa Warmińsko-Mazurskiego.

4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

  • 38,1975 ton żywności;
  • 4.500 paczek żywnościowych;

5. W ramach Podprogramu 2017 dla 64 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 4 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:

  • ekonomiczne - 2 spotkania dla 31 uczestników,
  • kulinarne - 2 spotkania dla 33 uczestników.

bank zywnosci