21
LIP 2017

Program Operacyjny - Pomoc Żywnościowa. Podprogram 2016. Efekty

 bank zywnosci

     Banki zrzeszone w Federacji Polskich Banków Żywności przekazują pomoc żywnościową poprzez swoje organizacje partnerskie w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.

1. W ramach POPŻ Podprogram 2016, który był realizowany w okresie od sierpnia 2016 roku do czerwca 2017 roku, skierowany do osób potrzebujących trafiły takie produkty jak makaron jajeczny 5 kg, ryż biały 5 kg, herbatniki 2 kg, mleko UHT 9 l, ser podpuszczkowy dojrzewający 2,4 kg, groszek z marchewką 3,20 kg, fasola biała 3,20 kg, koncentrat pomidorowy 1,28 kg, powidła śliwkowe 1,20 kg, gulasz wieprzowy z warzywami 4,25 kg, filet z makreli w oleju 1,36 kg, szynka drobiowa 2,70 kg, szynka wieprzowa 0,3 kg, pasztet wieprzowy 0,16 kg, cukier biały 4 kg, olej rzepakowy 4 l.

2. Pomoc żywnościowa trafiła do 720 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej.

3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

  • 40,176 ton żywności;
  • 5.040 paczek żywnościowych;
  • 0 posiłków.

4. W ramach Podprogramu 2016 osoby korzystające z pomocy żywnościowej miały możliwość wzięcia udziału w działaniach towarzyszących zorganizowanych przez Bank Żywności w Olsztynie. W ramach tych działań przeprowadzono warsztaty edukacyjne, tj.:

  • warsztaty kulinarne – rodzinne gotowanie z wykorzystaniem sezonowości produktu;
  • dietetyczne – żywienie dzieci w wieku szkolnym, jedz z głową.

bank zywnosci