31
GRU 2021

Program operacyjny - Pomoc żywnościowa 2014-2020. Efekty

program zywn 2020 rnd

Program operacyjny: 'Pomoc żywnościowa 2014-2020' był współfinansowany z europejskiego funduszu pomocy najbardziej potrzebującym

PODPROGRAM 2020

Stowarzyszenie Na Rzecz Pomocy Społecznej w Iławie z terenu województwa warmińsko-mazurskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Olsztynie realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  grudzień 2020 – październik 2021.

Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
•    warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, mus jabłkowy, powidła śliwkowe, fasolka po bretońsku);
•    skrobiowe (makaron jajeczny, płatki owsiane, ryż biały, kasza jęczmienna, herbatniki maślane, kawa zbożowa rozpuszczalna),
•    mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
•    mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, szynka wieprzowa mielona, filet z makreli w oleju),
•    cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
•    tłuszcze (olej rzepakowy).

Pomoc żywnościowa trafiła do 570 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa warmińsko-mazurskiego.
Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 29,35440 ton żywności;
-  2280 paczek żywnościowych;
-  0  posiłków;

W ramach POPŻ Podprogram 2020 dla 570 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono  10 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
•    edukacji finansowej - 0 spotkań dla 0 uczestników
•    żywieniowo dietetycznych – 8 spotkań dla 8 uczestników
•    Kulinarnych – 2 spotkań dla 9 uczestników
•    Niemarnowania żywności - spotkań dla 0 Uczestników
•    Innych działań aktywizujących - 0 spotkań dla 0 Uczestników.

Opracowanie: Dorota Zalewska